Wat?
Werkwijze?
Wanneer?

 

Wat is voetreflexologie?

Voetreflexologie bestaat al duizenden jaren en komt voort uit de acupressuur. Volgens bepaalde bronnen is het een techniek ontstaan in het oosten en verre oosten maar is in de loop der tijd grotendeels verloren gegaan. Aan het eind van de 19 de eeuw kwam er terug belangstelling voor (voet) reflexologie. De zone-therapie werd herontdekt door Dr. Fitzgerald (studeerde af in 1895 als neus- en keelarts aan de universiteit van Vermont) die samen met zijn vriend Edwin F. Bowers, in 1917 hun eerste boek “ Relieving Pain at Home” publiceerden. U vindt hieronder een citaat uit hun boek ‘The Health Counsellor’ van 3 juli 1952, geschreven door Frank Chedester (rechtsgeleerde uit de staat California):

“A Central American has related to me how his grandmother, who was Indian, used to work reflex movements on him when he was a boy. Strange to relate, and glorious too it seems to me, she touched the same places I do for the same ailment. You see God gave it and herbs to the Indians.”

Voetreflexologie mag absoluut niet verward worden met een voetmassage. Hoewel Voetreflexologie ook ontspannend werkt, heeft het nog een pak meer te bieden. Het is een aangename, ontspannende, natuurlijke en veilige methode om je gezondheid te bevorderen. In deze methode staan al je organen en lichaamsdelen in verbinding met bepaalde zones op je voeten die een weerspiegeling van ons hele organisme vormt.

Via een drukpuntmassage wordt op de reflexzones in je voet gewerkt, om eventuele blokkades in je lichaam op te sporen en op te heffen. De methode werkt zo pijn verlichtend en preventief. Als iemand uit balans is door teveel stress raakt het innerlijk evenwicht verstoord en kunnen er klachten ontstaan die zich nestelen op de zwakke plekken van het lichaam: men krijgt rugpijn,
maagpijn, hoofdpijn enz..

De meeste westerlingen staan ver van de natuur en zijn het zelfgenezend vermogen van het lichaam grotendeels vergeten, toch passen we onbewust “reflexologie” toe als we ergens pijn hebben: we wrijven of duwen op de pijnlijke plek. De reflexzonetherapeut doet hetzelfde, therapeutisch. Het kan naast de reguliere geneeskunde worden gebruikt en die ondersteunen.

Voetreflexologie is een vorm van manuele therapie. De behandeling is echter geen wondermiddel. Ze stelt geen medische diagnose en vervangt ook geen medische handeling. Ze heeft als doel aanvullend te werken en streeft naar (preventieve) zelfgenezing en meer vitaliteit. De Voetreflexoloog gaat na waar de weerstand verstoord is en tracht dit vervolgens te herstellen.

Hoe ga ik te werk bij een voetreflexologie?

Tijdens een eerste afspraak wordt er ingegaan op wat Voetreflexologie voor jou kan betekenen en wordt de werking van Voetreflexologie toegelicht. Terwijl je geniet van een ontspannend voetbad, wordt er –indien gewenst- ook geluisterd naar jouw noden en problemen. We bekijken eventueel jouw medische voorgeschiedenis, verwachtingen, vragen…

Deze informatie is voor de Voetreflexoloog relevant, om te weten of die alle zones mag behandelen. Dit is uiteraard strikt vertrouwelijk. Bij een eerste afspraak zal altijd een volledige Voetreflexologie toegepast worden, zodat jij en ikzelf elkaar leren kennen en aanvoelen.

Daarna begint de sessie met enkele ontspannende grepen, die de voeten aangenaam los maken. Nadien worden beide voeten afzonderlijk bewerkt (drukpunten), waarbij met de aangegeven probleempunten rekening gehouden wordt. Sommige plaatsen kunnen wat gevoelig en zelfs licht pijnlijk zijn. Dat wijst op een probleem. Bij een behandeling is het de bedoeling dat de Voetreflexoloog tot aan, maar nooit over de pijngrens gaat. De gevoeligheid gaat na een tijdje over als er op het probleem gewerkt wordt.

Is het evenwicht in het lichaam verstoord, dan zal de overeenkomstige reflexzone op de voet ook gevoelig zijn. De Voetreflexoloog voelt de blokkade op de overeenkomstige zone en bouwt de massage rustig op. De lichte pijn die je in het begin voelde, ebt weg en verdwijnt. De Voetreflexologie heeft immers een stimulerende werking, en brengt de bloedcirculatie weer op gang en gaat afvalstoffen af voeren. De gevoelige zones worden aan het eind van de massage nog eens behandeld, zodat er een complete ontspanning ontstaat. De voeten worden na de sessie nog eens in de watten gelegd door hen in te wrijven met een weldadig-verzorgende kruidenbalsem.

De Voetreflexologie sessie neemt bij een eerste afspraak zeker 1 ½ a 2 uur in beslag. Bij de daarop volgende afspraken kan dit variëren tot 1 ½ uur. Tijdens een Voetreflexmassage komen er afvalstoffen vrij. Het is dus aangewezen dat je nadien je lichaam zuivert door extra water te drinken. De Voetreflexoloog kan jou voor bepaalde problemen aanbevelen een arts of kinesist te raadplegen.

Wanneer kan een voetreflexologie ondersteunen?

Je moet niet wachten tot je klachten hebt om naar de Voetreflexoloog te gaan. Een regelmatige Voetreflexmassage houdt je gezondheid in evenwicht. Naargelang de klacht groot is zijn soms meerdere sessies aan te bevelen. Als je regelmatig een Voetreflexoloog raadpleegt, zal je ook merken dat je een massage telkens anders ervaart. Je lichaam is een levend organisme en de reflexzone die de ene keer gevoelig ligt, zal dat de volgende keer wellicht niet zijn.

Via manuele behandeling van de voet voelt de Voetreflexoloog eventuele blokkades in je lichaam. Daarom hoef je niet te wachten tot je ziek bent of klachten hebt om een Voetreflexoloog te raadplegen. Als gezonde mens ervaar je de Voetreflexomassage als een welkome ontspanning. Het is een uurtje waarin zowel je lichaam als je geest tot rust komen. Zo help je je gezondheid steeds in balans te houden.

  • Bij vermoeidheid
  • Gewoon om je voeten eens te verwennen want onze voeten dragen ons de ganse dag!!!
  • Bij stress en spanningen
  • Bij gespannen spieren
  • Bij een slechte bloedsomloop
  • Bij een staand beroep
  • Bij te veel afvalstoffen
  • Bij problemen met maag- en darmfunctie (spijsvertering)
  • Bij problemen bij algemene fysieke en mentale conditie
  • Bij immuniteit problemen
  • Bij slaapproblemen

Voetreflexologie (psychozone massage) helpt ook ondersteunend bij:

  • Examenkoorts
  • Overgangsproblemen
  • Lichamelijke en geestelijke verzwakking
  • Angst aanvallen
  • Concentratiegebrek
  • Onzekerheid/remmingen/contactmoeilijkheden
  • Nervositeit/stress
  • Depressies
  • Slaapstoornissen
  • Tabletten misbruik/verslaving
  • Nicotine lust/verslaving
  • Alcohol lust/verslaving
  • Eetlust/verslaving